Az úszómedencénk vízzel való feltöltése után az alábbi vegyszerezési feladatok várnak ránk!

Szűrés

A medence vizének tisztán tartása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató egység szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk. Ezek a felszínen úszó, illetve a vízben lebegő szennyeződéseket szűrik ki. A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolítására víz alatti porszívót használunk.

1. Lépés – A víz kémiai egyensúlya

A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

pH érték

A legelső teendő a víz kémhatásának beállítása.

Ezt a pH érték mutatja egy 0-14 fokozatú skálán, melyen 7 semleges érték. Ez alatt az érték alatt a víz savas, fölötte lúgos jellegű. A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így ez alatti érték nem ajánlott. A 7,8 fölött sem megfelelő, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken.

A medence vizének ideális pH-értéke 7,2-7,6

Mérőteszterek:

Mérőcsík: legegyszerűbb vízelemző, a tesztcsíkkal pH szintet és klórtartalmat tudom meghatározni. Használata: a tesztcsíkot be kell meríteni a medence vízébe egy pár másodpercre és a csíkon található tesztfelületek elszíneződnek. A kapott értéket leolvasom a mérőcsík dobozán található ellenőrző skálán.

Tablettás teszter készlet: vízmintát kell venni és a mérőedény bal oldali vízoszlopához 1db Phenol red tablettát kell rakni, megvárni míg feloldódik, utána a színskálán leolvasni az értéket. A mérőedény jobb oldali vízoszlopához 1 db DPD tablettát kell rakni, megvárni míg feloldódik és utána a színskálán leolvasni az értéket. (mérőkészletet csak egyszer kell megvásárolni, utána csak a tablettákra van szükségem)

Digitális vízelemzők:  a digitális készülékekről tudni kell, hogy nagyon könnyedén tudom megvizsgálni a víz kémhatását és klórtartalmát a medencevízben, abban az esetben ha a készülékem folyamatosan kalibrálva van. A kalibrálást 4-5 mérés után el kell végezni, mert nem pontos értéket kapok. A kalibrálás két különböző értékű puffer oldat segítségével történik (pH 7,0 és pH 4,0 puffer oldat). A digitális készülékben található egy elektróda, mely elhasználódhat és időközönként cserélni kell. Az elektróda élettartamának meghosszabbítására havonta javasolt a hegyet megtisztítani elektróda tisztító folyadékba 30 percig belemerítve. Tisztítás után mindig szükséges a készüléket kalibrálni.

A pH mérés után a kapott értékek alapján kell pH csökkentő szert vagy pH növelőt a medencébe adagolni.

 • Ha magas a pH (7,8 fölötti érték) akkor pH csökkentő szert kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való csökkentéséhez 10m³ uszodavízhez 20 dkg pH mínusz granulátumot kell feloldani.

 • Ha alacsony a pH (6,8 alatti érték) akkor pH növelő szert kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való emeléséhez 10 m³ uszodavízhez 10 dkg pH plusz granulátumot kell feloldani.

 A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után legtöbb esetben az derül ki, hogy magas pH volt a probléma okozója.

Vízkeménység

A vízben oldott kálciumsó és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, ezért vízkő válik ki a medence falán, a csővezetékekben és a homokszűrőben, jelentős károkat okozva a gépészeti egységekben. Vegyszerezéssel a vízkő kiválást akadályozhatjuk meg.

Vízkő stabilizátor folyadék, mely megakadályozza a vízkő kicsapódást és a víz zavarosságát.

 2. Lépés – Fertőtlenítés

Fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják, a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat, mint a baktériumok, algák, gombák, vírusok. Néhány fajtája a vízben terjedve betegségeket vagy fertőzéseket okozhat. Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá változhat. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk.  A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpuszítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Kisgyermekek, illetve klórral szembeni érzékenység esetén klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek, vagy alternatív vízkezelő eljárásként sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is használhatóak.

A baktériumok és gombák elszaporodása ellen mindenképpen gyorsan oldódó klórt kell adagolnunk a medencénk vizébe.

Frissen feltöltött medence esetén szükséges a vízben a szabad aktív klór koncentráció használati szintre emelése, ezután ezt lassan oldódó készítményekkel tarthatjuk szinten.

 Gyorsan oldódó klór készítmények:

 • Klór granulátum adagolása: vegyszergyártótól függ, de általánosságban 10 m³ uszodavízhez 10 dkg kell feloldani.

 • Klór tabletta (20gr-os) adagolása: vegyszergyártótól függ, de általánosságban 10 m³ uszodavízhez 2-3 tablettát kell tenni a szkimmerbe vagy úszóadagolóba.

3. Lépés – Algátlanítás

Első feltöltéskor egy teljes körű algamentesítést kell végezni. Az algamentesítést algagátló szerrel történik. Ez a szer a köznapi szóhasználattól eltérően nem öli meg az algát, hanem gátolja annak szaporodását.

Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algagátlószer szintje a vízben jelentősen csökken, akár 12 óra elég arra, hogy a medence bealgásodjon. Ebben az esetben sokkoló klórozást alkalmazhatunk, mely során a klór szintet a 3-5-szörösére emeljük. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26ºC felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.

Algagátlószerek:

 • Algecid folyadék Adagolás: 10m3 vízhez 50-100ml algamentesítőt adagoljon Utókezelés:8-15 naponként 10m3 vízhez 20ml beltéri medencéknél 40ml kültéri medencéknél.

 4. Lépés Klóros vegyszerezés szinten tartása

A medencevíz minőségének megfelelő szinten tartása

Az alapfertőtlenítés után a vegyszerszint megtartására és a későbbiekben előforduló algásodás megakadályozására szintentartó tablettákat kell alkalmazni. Ezek használatával kristálytiszta csillogó lesz a medencénk vize.

 Lassan oldódó klórkészítmények:

 • Tartós klórtabletta adagolása: 20 m³ medencevízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba (4-5 nap alatt oldódik fel és utána ismét tegyünk a kívánt mennyiségű tablettát). Csak klórt tartalmaz a tabletta.

 • Multi (3 in 1) tabletta: 3 hatású tabletta, tartalmaz klórt, algagátlószert és pelyhesítőszert. Adagolása: 20 m³ medencevízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba (4-5 nap alatt oldódik fel és utána ismét tegyünk a kívánt mennyiségű tablettát)

4. Pelyhesítés

A medencevízben lebegő apró szennyeződéseket a szűrő nem minden esetben képes kiszűrni. A medence vize ezektől az anyagoktól zavarossá válik, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni. A pelyhesítőszerek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze. Ennek eredményeként a részecske méret az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak ezek a szennyeződések is.

Pelyhesítőszert abban az esetben indokolt a medencébe tenni, ha a pH szint és klórtartalom megfelelő és mégis zavaros, opálos a víz. A legtöbb esetben feltöltés után 2-3 héttel már adagolhatunk, mert a lebegő szennyeződések belekerülnek a vízbe.

Lebegő szennyeződések:

 • Szmog, kolloid méretű algák, naptej, napolaj, testápoló szermaradványok

Pelyhesítőszerek:

 • Szuper pelyhesítő folyadék adagolása: 10 m³ medencevízhez 100-200 ml pelyhesítőszer

 • Szuper pelyhesítő tasakos adagolása: minden visszamosatás után, legalább 2 hetente helyezzen egy pelyhesítő zsákot a szkimmerbe vagy szivattyú előszűrő kosarába.

 Gyakori Kérdések

 • Milyen gyakran kell ellenőriznem a vízminőséget (klór, pH egyensúly) a medencébe vagy  jakuzziba?

  Hetente érdemes mérni a pH szintet, mert a klórkészítmények adagolásával és a víz dimanikus egyensúlyra való törekvése miatt a pH szint elmozdul. Általános tendencia, hogy emelkedik a pH szint.

 • Mit tegyek ha bezöldült a medencémben a víz?

  Ilyenkor úgynevezett „klórsokkot” kell alkalmazni. A szokásos gyorsan oldódó klórkészítményből a 2-3 szorosát kell a medencevízbe feloldva adagolni. A medencébe kicsapódnak a klórkészítményekben található fémes elemek és az elpusztult algák, a víz bebarnul, melyet porszívózással és folyamatos szűréssel tisztítunk. A sokkolás után a pH szint ismét elmozdul, melyet be kell állítani a 7,2-7,4 értékre.

 • Mit tegyek ha opálos (tejszerű) a medencémben a víz?

  Ennek egyik oka lehet a vízben lévő ún. kolloidális szennyeződések. Ezek olyan kis méretű részecskék, hogy a szűrőhomok már nem képes kiszűrni. Akkor fordul elő, ha már pár napja alacsony a klórszint a vízben, vagy túl sok naptej, napolaj, szmog stb. részecskék a vízben.

  A másik oka a pH szint elmozdulás, melyet mérés után be kell állítani. Be kell klórozni a vizet, pelyhesítőszert kell használni, folyamatosan szűrni, gyakran visszaöblíteni. Egy nap múlva kristálytiszta lesz.

 • Mi okozza az algásodást?

  Az algák foszfáttal táplálkoznak. Ez a töltővízzel, háztartási tisztítószerekkel, vizelettel, stb kerül a vízbe. Az algák  elszaporodásához kell még az algaspóra, ez esővel, széllel jön. Kell még hozzá napfény és meleg.

 • Mi történik ha kútvízzel töltöm fel a medencémet?

  A kútvízzel történő feltöltés után a medence vize legtöbb esetben barnás vöröses árnyalatú lesz. Ez a vízben található vas és fémszármazékok miatt alakul ki. Ebben az esetben fémmentesítőszert kell adagolni a medencébe (Metal-Ex), mely megköti ezeket a vegyületeket és kiszűrhetővé teszi. (A vízforgató folyamatosan működjön!)

 • Mennyi ideig működjön a medencém vízforgatója?

  A tavaszi beüzemelést követő első vegyszerezés után 2-3 napig működhet 8-10 órát naponta a vízforgató, amíg le nem tisztul a víz. Utána elég 4-6 órát működnie, elosztva (időkapcsolóval be lehet állítani). A nyári időszakban többet kell forgatni a vizet, mert az álló, pangó víz hamarabb bezöldül és gyorsabban szaporodnak az algák az erős napfény hatására.

 • Téli karbantartás?

  A medencében a vízszintet a szkimmer és befúvók alá kell engedni. A csővezetékekből is ki kell engedni a vizet, esetleges fagyás és csőtörés elkerülése miatt. A vízforgató szivattyút fagymentes helyen kell tárolni. A medencevízbe téliesítőszert kell adagolni, ami nem fagyálló folyadék, hanem egy erős algagátlószer, mely megakadályozza az esetleges algák szaporodását a vízben.

  A föld feletti fóliás medencék esetében is azt javasoljuk, hogy ne engedjék le a vizet téli időszakban, mert a fólia sérülhet és tönkre megy. 

Vegyszerereink bővebb leírását és árakat webshopunkban megtalálja.

Medence vegyszerezési kezelési útmutató

8 tipp a medence vegyszerek biztonságos tárolásához:
 1. Tartsa a vegyszereket száraz, hűvös helyen!
 2. Kerülje a magas hőmérsékletet és napfényt!
 3. A különböző típusú, különböző gyártó által készített vegyszereket ne keverjük össze! (Keveredésből mérgező gáz keletkezhet)
 4. Ne tároljon a medence vegyszerek közelében gyúlékony vagy reaktív anyagokat. (benzin, gázüzemű berendezések, és egyéb vegyi anyagok beleérve a zsír, műtrágya, gyomirtó szerek, festékek, oldószerek, olajos rongyok, és az alkohol.
 5. Abban az esetben ha tűz üt ki, mindig szakemberre bízzuk az oltást.
 6. Tartsa a vegyszer tárolót tisztán és rendezetten. Ügyeljünk a háztartási tisztítószerek külön tárolására, mert reagálhat bizonyos esetekben a klór készítményekkel.
 7. Figyeljen a vegyszerezéskor ne dohányozzon és ne egyen miközben a vegyszereket kezeli, használja. Ha elkészült mindig alaposan mosson kezet!
 8. A régi és nem használt vegyszereket megfelelő körülmények között tárolja, ne engedje bele élővízbe,  ne tegye a háztartási hulladékok közé. Lépjen kapcsolatba a helyi újrahasznosító központtal!


Tekintse meg webshopunk uszodavegyszer kínálatát! Kattintson ide!