Amennyiben megszületett az elhatározás, hogy medencét szeretne, érdemes pár dolgot átgondolnia, mielőtt a telepítésébe kezdene. Vegyük sorra a legfontosabb tényezőket medence vásárlás során.

Költségek

Elsőként fontos mérlegelnünk, hogy mekkora anyagi forrás áll rendelkezésünkre. Bármennyire is fontos kérdés ez, pontos választ nem tudunk rá adni. Mindenki pontosan annyi pénzt szán rá, amennyi saját maga számára optimális. Az úszómedence árát az alábbi tényezők nagyban befolyásolják:

  • medence mérete, 
  • medence fajtája, 
  • medencébe épített anyagok,
  • terepviszonyok,
  • magának a medence telepítésére szánt terület megközelíthetősége.

A vásárlás során érdemes odafigyelni arra, hogy a széleskörű választék mellett az árak is variálódnak. Ne a legolcsóbb megoldást válasszuk, hiszen a későbbiekben könnyen előfordulhat, hogy az első kiadás sokszorosát kell ráköltsük egy rossz minőségű medencére, mely így drágábbá válik egy jó minőségű medencénél is. Kérjen segítséget szakképzett eladóinktól, hiszen ezzel nem csak időt, de pénzt is spórolhat. Értékesítőink szívesen megválaszolnak bármilyen felmerülő kérdést akár telefonon, akár személyesen szegedi bemutatótermünkben! Segítségükkel a medence ára pontosan kiszámítható, minden szempontot és költséget figyelembe vesznek majd a vásárlás során.

Érdemes a medence építésre szánt összeget olyan szemmel is átgondolni, hogy a jövőben milyen terveink vannak/lehetnek vele. Figyeljünk a medence fejleszthetőségére, így fokozatos bővítésekkel egyre komfortosabbá tehetjük majd!

Hely

Nem csak a medencére szánt összeget, de magát a telepítést is nagyban befolyásolja, mekkora hely áll rendelkezésre a medencénk számára.

Amennyiben a rendelkezésre álló hely nagysága nem akadály, inkább a méret az, amin gondolkozik, az alábbi iránymutatást tudjuk adni: egy 5-6 méter hosszú, 2,5-3 méter széles medence már megfelelő méret egy átlagos család számára. Amennyiben úszásra használnánk inkább, az előbb említett méret megfelelő lehet egy ellenáramoltató beépítésével. Amennyiben ellenáramoltató nélkül, főként úszás céljából szeretne medencét, egy 10 méter hosszú, 5 méter széles medence kényelmes erre a célra.

Abban az esetben, ha a hely korlátozott, úgy először érdemes felmérni a rendelkezésre álló helyet, majd ennek alapján kiválasztani a megfelelő méretet. Itt szintén érdemes szakértőink tanácsát figyelembe venni, hiszen a méret tekintetében nem csak a medence által elfoglalt helyet kell figyelembe venni: az ahhoz tartozó technika, a létra, zsaluzott medencéknél a zsaluzáshoz szükséges hely és egyéb kiegészítők szintén hozzáadhatnak a medence méretéhez, attól függően milyen típusú medencét választ. Emellett fontos, hogy medence ne épüljön túl közel kerítéshez valamint ház alapjához sem. Itt el is érkeztünk a következő, egyik legfontosabb szemponthoz: a medencéhez. 

Medence

A kínálat rendkívül széleskörű: kültéri-beltéri medence, merevfalú medence, felfújható medence, és még sorolhatnánk. Segítünk eligazodni.

Az alábbi oldalunkon összeszedtünk több csoportosítási szempontot is, ezek mentén kiválaszthatja az Önnek legmegfelelőbb medencét: medence típusok.

Vegyünk sorra néhány kedvelt medence típust.

Polipropilén medence

Egyszerű és nem túl költséges megoldást jelentenek műanyag medencék, azonban élettartamukat tekintve nem túl időtállók. Az UV sugárzás, valamint vegyszer használat miatt bekövetkező színelváltozás csak fóliázással újítható fel. Szállításkor fontos figyelembe venni a méreteket, de a polipropilén lemezek helyszíni hegesztésével akár ki is küszöbölhetők a szállítási méretből adódó problémák. Ennek a típusú medencének akadnak hiányosságai, így cégünk ilyen típusú medence telepítésével nem foglalkozik.

Fóliás medence

Épített medencék esetén talán a leggyakrabban alkalmazott építési módszer a beton tartószerkezettel ellátott fóliaburkolatú medence.

Mind alakjukban, mind méretükben teljesen személyre szabhatók, a fóliaburkolat pedig a tökéletes víztartás mellett szép esztétikai élményt is nyújt. 

A fóliaburkolatú medencékről ITT olvashat bővebben.

Csempe vagy mozaik burkolatú medence

Hasonlóan a fóliás medencéhez az üvegmozaikkal vagy uszodacsempével burkolt medencék is teljesen személyre szabhatók: különböző lépcsők, ülőpadok vagy akár pancsoló rész is kialakítható benne.

A csempe vagy mozaik burkolatú medencékről ITT olvashat bővebben.

Kerámia medence

A kerámiamedencék előre gyártott formában érkeznek, amelyeket a gyártó a legmagasabb színvonalon, elegáns, változatos méretű és formájú kivitelben készít el. Méretezésük fix, gyártásuk a legnagyobb gondossággal és precizitással zajlik. 

A kerámia medencékről ITT olvashat bővebben.

Kiegészítők

Az elkészült medencénk tisztaságáról, vízforgatásáról, hőfokáról, szűréséről, valamint kényelméről is gondoskodunk kell.

A víz tisztaságának fenntartása érdekében szükséges a mikroorganizmusok eltávolítása. A vízforgató egységek segítségével – nagyobb medencék esetén homok szűrőtartályt alkalmazunk, kisebb, föld feletti medencék estén esetleg papírbetétes szűrőt – a felszínen úszó, vízben lebegő szennyeződéseket szűrjük ki. A medence fenekére leülepedő szennyeződések eltávolítására a medence porszívók alkalmasak, amelyek széles kínálatával várjuk webáruházunkban.

A víz vegyszerezése több lépésből áll, medencénk vize akkor lesz szép tiszta és áttetsző, ha annak összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

A medence vegyszerezéséről az alábbi cikkben olvashat: Hogyan vegyszerezzem medencémet?

Amennyiben a vegyszermentes vízkezelés érdekli, az alábbi oldalon részletesen leírtuk, milyen alternatív vízkezelési lehetőségei vannak; kezdve a sós vizes fertőtlenítéstől a nehéz fém ionos fertőtlenítésig: alternatív vízkezelés.

Az ideális vízhőmérsékletről is fontos gondoskodnunk. A szabadtéri, illetve beltéri úszómedencék vizének és környezetének fűtése történhet elektromos, gáz, hőszivattyús és napkollektor energiát hasznosító fűtési rendszerrel. A medence fűtését otthon készített megoldásokkal nem javasoljuk, hiszen balesetveszélyes lehet. Helyette ajánljuk szakképzett kollégáink segítségét, a tökéletes medencefűtés kiválasztásában.

Kültéri medencék esetén remek opció a szolár medencetakaró is, amelyről az alábbi oldalon olvashat részletesebb tájékoztatást: szolár medencetakaró.

Ezen tényezők mellet persze rendkívül fontosak a különböző kényelmi és élményeszközök is. A nyakmasszírozók, masszázselemek, levegőkompresszorok mind a medencézés élményét hivatottak fokozni, emellett biztos kellékei lesznek az Ön kikapcsolódásának újdonsült medencéjében!

Amennyiben segítségre lenne szüksége vagy ajánlatot szeretne kérni, az alábbi linkre kattintva felveheti velünk a kapcsolatot.