Novara Uszodatechnika

Shop

Történelmi áttekintés

A finn szaunakultúra rövid történelmi áttekintése

Mit jelent a szauna kifejezés?

Azt hiszem, ez a legalapvetőbb kérdések egyike egy ilyen témával foglalkozó honlapon. Ha már a szaunázás foglalkoztat bennünket, akkor legyünk tisztában a szó jelentésével. A szauna finn eredetű szó, a “savu” (füst) szóból származik. Fordítása az Idegen szavak és kifejezések szótárában (Bakos Ferenc) egész egyszerűen: finn gőzfürdő. Bár ennél azért többet is tudunk: annak idején földbe – esetleg hóba – vájt üreget jelentett, később pedig félig vagy egészen földbe süllyesztett faépítményt. Természetesen a föld felett álló épületet is jelentette. (912-re nyúlik vissza a legkorábbi írásos emlék egy gödörszaunáról, mely a mai Moszkva területén volt megtalálható; Sheik Ibn Dasta leírása alapján.)

Az ősi hagyomány

A közhiedelemmel ellentétben a szauna, a szaunázás nem finn találmány, a közép-amerikai indiánok, maják, aztékok használták először. A törzsek papjai izzasztással gyógyították a betegeket, de a nép testedzésre is igénybe vette az agyagtéglából épített speciális fürdőt. A gőzt egy máglyán tüzesített kő hideg vízzel való leöntésével nyerték. A hőfejlesztő technikát Európában is felfedezték, és egészen a XVII. század végéig használták.
A legtöbb európai országban a szaunázás virágzásának, további elterjedésének az elmarasztaló orvosi és papi vélemények vetettek véget. A skandináv országokban megszakítás nélkül tovább szaunáztak az emberek. évszázadokon, vagy talán évezredeken keresztül a szauna felbecsülhetetlen jelentőségű szerepkörrel rendelkezett, ez volt az a hely, ahol a finnek nemcsak fizikailag, de szellemileg is megtisztultak. A szauna hitet, bizalmat jelentett az embereknek lélektanilag és az egymás közötti szociális kapcsolataikban is. A forró kövek vízzel történő locsolása mágikus varázslatra emlékeztetett és az ilyenkor keletkező gőzt a finnek “löyly”- nek hívták, mely gyakorlatilag szellemet jelent.
Finnországban a szaunázásnak ősi hagyományai vannak, de a szauna a ma emberének életmódjához is szervesen hozzátartozik. A történelem folyamán a szauna megjelenési formája állandóan változott, ezért napjaink szaunafülkéje már ettől lényegesen eltér. Szerencsére ma is több ezer olyan kémény nélküli, vagy “füstös” szauna található Finnországban, melyek megőrizték a több ezer éves, jellegzetes építési módot. A ma emberének – ha igazán egy jó szaunát szeretne – feltétlenül ismernie kell az alapvető építési irányelveket, szokásokat, és fontos, hogy a régmúlt ősi tapasztalataiból kiindulva, a múlt és a jelen közötti átmenet folyamatos legyen. Már a régmúltban is közismertek voltak a különböző izzasztó fürdők világszerte a primitív és a kultúrált népek között egyaránt. Jól ismertek voltak a magasabb társadalmi rétegeknél az ősi Indiában, Görögországban, Rómában, az iszlám országokban és a középkori Európában. Az izzasztó fürdőket egyszerű emberek használták például írországban és az alpesi területeken a 19. századig. Az izzasztófürdők hagyománya azonban majdnem teljesen kiveszett mindenütt, kivéve a finneknél és a velük közeli rokonságban álló népeknél. A XX. században az olimpiai mozgalom segítette a szauna újbóli elterjedését. Az 1936-os olimpián a finn sportolók az eredményes szereplés zálogának a szaunázást tartották, ezért szálláshelyükön felépíttettek egy szaunát. Az eset felkeltette az érdeklődést, orvosok kezdték vizsgálni a szaunázás hatásait, s a pozitív eredmények nyomán a szauna ismét meghódította Európát. A melegnek és a füstnek köszönhetően a szauna a ház leghigiénikusabb helyisége volt és éppen ezért kitűnő lehetőséget biztosított a kisgyermekek tisztálkodásához is. A finn asszonyok például generációkon keresztül a szaunában biztonsággal hozták a világra újszülötteiket.
A finneket azért nevezhetjük igazán a szauna kultúra meghonosítóinak, mert minden más népnél jobban, náluk maradt meg ennek ősi hagyománya, a többi népcsoportnál pedig mindenütt kisebb, vagy nagyobb mértékben ugyan, de megváltozott.
Ebben a folyamatban Finnország döntő szerepet vállalt és ezért a mai napig megőrizve vezető szerepét, joggal nevezhetjük a szauna hazájának. Ennyit mindenképp hasznos tudnunk.

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.