Novara Uszodatechnika

Shop

Alternatív vízkezelés

Amikor sokan leírják azt, hogy vegyszermentes vízkezelés, akkor vélhetőleg a medence klóros fertőtlenítésének kiváltására gondolnak. Ez a kiváltás sem valósul meg minden esetben teljes mértékben, de az alábbi alternatívák közül választva talán könnyebbé tehetjük az uszodánk vízkezelését.

1.Sósvizes fertőtlenítés

A medencénk vizében konyhasót (NACL) oldunk fel 2.5-5 kg/m3 arányban készüléktől függően. Ez az arány egyötöde a tengervíz sókoncentrációjának. Az így létrehozott sóoldatot a gépészeti résznél beépített készülékünk elektrolízis segítségével ionjaira bontja és szabad klórt képez, ezzel fertőtlenítve a medencénk vizét.

Előnyei:

  • kötött klór nincs a vízben, ezért nem csípi a szemet nem pirosodik ki a bőrünk
  • lágy és kellemes medencevíz
  • a készülék segítségével a medence klórszintje szabályozható
  • mivel folyamatos klórellátást biztosít kiküszöbölhetjük az “emberi tényezőt”
  • üzemeltetése egyszerű és gazdaságos
  • már elkészült medencénél is utólagosan beépíthető
 

2. UV fertőtlenítés:

Egy másik opció az alternatív vízkezelésre az UV-sugárzás, mely a látható fénynél (400 nm fölötti) kisebb, de a röntgen- sugárzásnál nagyobb, a 200–400 nm hullámhossztartományba eső elektromágneses sugárzás, ami a látható fény és a röntgen­sugárzás (0,01–100 nm) közé esik.

UV-A (315-400 nm): A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez.  A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.
UV-B (280-315 nm): A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést).
UV-C (100-280 nm): Baktériumölő, sterilizálásra használják. A mesterségesen előállított UV-C sugárzással hatékonyan fertőtleníthetjük a medencénk vizét. A fertőtlenítés azonban csak a cső alakú készülékben átáramló vízre hat közvetlenül. A berendezésből kikerülő víz a medencében újra fertőződhet és a medence víztérfogatától függően lehet, hogy csak órák múlva kerül vissza újra a fertőtlenítéshez. Ezért az UV lámpa mellet alkalmaznunk kell hagyományos fertőtlenítő szert is. A jó hír az, hogy az egyébként szükséges mennyiségnek csak  20-30%-ára van szükség. Környezetkímélőbb fertőtlenítési eljárás mint a hagyományos módszerek.

3. Fertőtlenítés ózonnal:

Az ózon az oxigén háromatomos módosulata, vegyjele O3. Oxigénből keletkezik elektromos kisülés hatására. Nagyon könnyen bomló instabil vegyület. Az ismert legerősebb oxidálószer. Az ózon oxigénre és naszcensz oxigénre bomlik: O3 ← → O2 + O.
A naszcensz oxigén erőteljes oxidáló hatású. Fertőtlenítésen kívül íz- és szaganyagok eltávolítására, valamint vastalanításra és mangántalanításra is használható.
A medencevíz fertőtlenítésénél klórral kombinálva használható, mivel a folyamatos fertőtlenítő hatást biztosító ózonfelesleg a vízben csak nagyon rövid ideig marad meg. Tehát a forgatott medencevíz fertőtlenítését az ózonbekeverés biztosítja, a  folyamatos fertőtlenítő hatást pedig klóradagolással érhetjük el az úszómedencénkben. Az ózonadagolásnak flokkuláló hatása is van.
Ózonos kezeléssel nagyon tiszta uszodavíz érhető el. A forgatott medencevízbe az ózont egy külön bekeverőegységgel lehet bekeverni, majd a medence előtt a vizet aktívszén-szűrőn kell keresztülvezetni, hogy a maradék ózon a vízből eltávozzon. Ugyanis az ózon belélegezve egészségkárosodást okoz, és az ózonfelesleg a vízfelületen válik ki, ott ahol a belégzés veszélye a legnagyobb. Elsősorban masszázsmedencék fertőtlenítésénél ideális.

4. Fertőtlenítés nehézfém ionokkal:

A fémionok fertőtlenítő hatása már nagyon régóta ismert. Az ezüst-, vagy a rézedényben nem poshad meg a víz, ugyanis az ezüst- és a rézionoknak baktericid hatásuk van. Az ezüstion baktericid hatása erősebb mint a rézé, az ezüst viszont jóval drágább. A víz csírátlanítására általában ezüstiont használnak. Az ezüst oldatba vitele a következő módokon lehetséges:

– ezüst-nitrát oldásával (Ag NO3),

– ezüstözött felületű szűrőrétegen történő átvezetéssel,

– anodikus ezüstoldással.

A csíraölő hatás csak az ezüstion koncentrációjától függ, és független a bevitel módjától. Nehézfémionnal történő fertőtlenítésnél a behatási idő hosszú, amelyet még növel a víz esetleges kloridion-tartalma. 

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.