Novara Uszodatechnika

Shop

Medence típusok

Az úszómedencéket több szempont szerint lehet csoportosítani:

 1. Medenceszerkezetek szerint
 2. Vízforgatási technológia szerint
 3. Elhelyezkedés szerint

Medenceszerkezetek szerint:

1. Polipropilén vagy műanyag medencék

Viszonylag olcsón beszerezhető medence, de élettartamát tekintve nem a leginkább időtálló. Legnagyobb problémája az UV sugárzás és a vegyszerhasználat miatt bekövetkező színelváltozás, ami csak fóliázási eljárással újítható fel. Elméletileg sokféle méretben és formában elkészíthető, bár a szállításánál a méreteket figyelembe kell venni. Megoldható a helyszíni hegesztése is a PP lemezeknek, így kiküszöbölhetőek a szállítási problémák.
Süllyesztett és feszített víztükörrel egyaránt kivitelezhetőek.

2.  Fémpalástú fóliaburkolatú medencék

Versenyképes áron hozzá tudunk jutni ehhez a medencetípushoz.  Több cég is hirdeti őket az olcsó beszerzés, és az egyszerű értékesítés miatt. A leírások szerint egyszerű a beépítése, házilag kivitelezhető, és egyszerű az üzemeltetése.

Ez néhány esettől eltekintve nem igazán van így. Figyelmesen el kell olvasni, hogy az eladásra kínált medencecsomag mit tartalmaz. Ne csak a lap alján lévő árat nézzük, hanem azt is, hogy az mit takar! A fóliaburkolat 0.6-0.8 mm  vastagság alatt nem lesz tartós, a csomagban található gépészetnek pedig minőségre és teljesítményre is meg kell felelnie annak, hogy a medence vize tiszta és fürdőzésre alkalmas legyen. Méretük és alakjuk korlátozottan változtatható. Ha ilyen típusú medence mellett döntenek, mindenképpen javaslom, hogy kérjék szakember segítségét.

3. Üvegszálerősítésű kerámiamagos kompozit medencék

A többrétegű medencefal nagy szilárdságú, üvegszál erősítésű poliészterből, ún. “gelcoat” fedőréteggel készül. Az úszómedencék formája, mérete igen változatos, jellemzően süllyeszett kivitelű. A gyártó üzemből teljesen készen, egy darabban szállíthatók, ezért nagyon fontos már a tervezéskor megvizsgálni a felállítási helyet, megközelíthetőségét és amennyiben szükséges, a daruzási lehetőséget. A medence alá a terhelés szerint méretezett beton illetve vasbeton alaplemez és mellé a gyártómű által előírt minőségű betonfeltöltés kell. A viszonylagos vékony és rugalmas fal miatt a megtámasztó betonfeltöltés úgy végezhető el, hogy a medencét folyamatosan vízzel kell feltölteni, követve a betonozás ütemét, azzal azonos magasságban.

4. Zsalukőből készült fóliaburkolatú medencék

A helyszínen épült magánmedencéknél igen népszerű. A vasbeton alapra zsalukövekből építik fel az oldalfalat. Előnye, hogy a falszerkezetnek csak statikai szempontból kell megfelelnie, nem kell biztosítani a repedezésmentességet, hiszen a vízzárás a fóliaburkolat feladata. A zsaluköves technológiával több féle medence forma alakítható ki, feszített és süllyesztett kivitelben egyaránt. 

5. Helyszínen zsaluzott fóliaburkolatú vasbeton medencék 

Ennek a medencetípusnak számos előnyét lehet felsorolni. Méretben és formában teljes szabadságot élvez, természetesen az egyedi helyszínek és igények figyelembe vétele mellett. Ár-érték arányát tekintve a PP és a fémpalástú úszómedence fölé sorolnám. A medence szerkezete nem vízzáró, ebben az esetben csak a statikai stabilitást biztosítja azáltal, hogy ellenáll a belső víz és a külső talaj nyomásának. Mérettől függően változik az aljzatbeton és a falazat vastagsága. A szerkezet megépítését mindenképpen bízzuk szakemberre!
A belső fóliaburkolat biztosítja a medence vízzáróságát. A fóliák sokféle színben és mintában léteznek, melyekkel teljesen egyedivé varázsolhatjuk úszómedencénket.
Különböző formájú belső, vagy akár külső lépcső is építhető hozzá. Süllyesztett és feszített víztükrű kivitelben egyaránt megépíthető.

6. Helyszínen zsaluzott teljesen vízzáró vasbeton szerkezetű mozaik vagy csempe burkolatú medencék

A vízzáró vasbeton szerkezetű medencéknél szinte bármilyen egyedi igény megvalósítható, ám ez egy idő- és költségigényes úszómedence típus. A vasbeton szerkezetet úgy kell elkészíteni, hogy az önmagában megadja a medence vízzáróságát. A rá kerülő burkolatok (csempe, üvegmozaik, stb.) a medence esztétikai élményét biztosítják. Nagyon fontos, hogy a kivitelezést megfelelő szakemberrel végeztessük el. A szerkezetet vízzáró betonból kell készíteni, melynek jellemzője a hatékony víztartás és a megfelelő felületi stabilitás. A szerkezeti vastagságnak legalább 25 cm-nek kell lennie, és a  vasalás fedettsége nem lehet kevesebb mint 3 cm. Fontos a beton megfelelő tömörítése, amely csak tűvibrátor használatával érhető el. A betonozási technológiából adódó munkahézagok tökéletes vízzárását úgynevezett duzzadó szalag használatával lehet biztosítani. A medencét a burkolási fázis előtt vízzárósági próbának kell alávetni. A betonszerkezet egyenetlenségeit speciális kiegyenlítő anyagokkal lehet eltüntetni, és rendkívül fontos, hogy a burkolási fázisnál betartsuk a felhasznált ragasztó és fugázó anyagok  előírt kötési idejét. Mindezek figyelembe vételével egy gyönyörű és esztétikus medencét varázsolhatunk az otthonunkba.

Vízforgatási technológia szerint:

1. Süllyesztett víztükrű medence
Tulajdonságai:
 • a vízszint 8-10 cm-rel a medence síkja alatt van
 • az úszó szennyeződések egy helyre, a szkimmer kosarába gyűlnek össze
 • szerkezetileg kisebb a helyigénye, mint a feszített víztükrűeknek
 • kisebb gépház
 • működése nem jár zajjal (nincs vízcsobogás)
 • építési költsége kevesebb, mint a feszített rendszeré
 • úszás közben visszahullámzás lehetséges
 • rövidebb kivitelezési idő
2. Feszített víztükrű medence

Tulajdonságai:

 • a vízszintje állandó, a medence síkjában található
 • nem rakódik le szennyeződés a medence felső peremén
 • működése zajjal járhat (vízcsobogás)
 • nincs visszahullámzás
 • nagyobb hely és gépház igény
 • hosszabb kivitelezési idő
 • magasabb építési költség
 

Elhelyezkedés szerint:

1. Kültéri
2. Beltéri

Kérjen ajánlatot még ma, ide kattintva!

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.