Novara Uszodatechnika

Shop

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Az úszómedencénk vízzel való feltöltése után az alábbi vegyszerezési feladatok várnak ránk.

I. Klóros vízkezelés és vegyszerei

Az úszómedencénk vízzel való feltöltése után az alábbi vegyszerezési feladatok várnak ránk!

Szűrés

A medence vizének tisztán tartása során alapvető feladat a szennyeződések eltávolítása, és vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése a vízben. A vízforgató egység szivattyúból és szűrőből áll. Nagyobb medencékhez homoktöltetes, a kisebbekhez papírbetétes szűrőt használunk. Ezek a felszínen úszó, illetve a vízben lebegő szennyeződéseket szűrik ki. A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolítására víz alatti porszívót használunk.

1. Lépés – A víz kémiai egyensúlya

A fürdőmedence vize csak abban az esetben lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak.

pH érték

A legelső teendő a víz kémhatásának beállítása.

Ezt a pH érték mutatja egy 0-14 fokozatú skálán, melyen 7 semleges érték. Ez alatt az érték alatt a víz savas, fölötte lúgos jellegű. A medencékhez ajánlott pH-érték kissé lúgos, mivel az emberi szem pH-értéke 7,5 körül van. A 7,2 alatti pH-érték csípi a fürdőzők szemét és korrozív hatású, így ez alatti érték nem ajánlott. A 7,8 fölött sem megfelelő, mivel ez szintén kedvezőtlen a szemnek és klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken.

A medence vizének ideális pH-értéke 7,2-7,6

Mérőteszterek:

Mérőcsík: legegyszerűbb vízelemző, a tesztcsíkkal pH szintet és klórtartalmat tudom meghatározni. Használata: a tesztcsíkot be kell meríteni a medence vízébe egy pár másodpercre és a csíkon található tesztfelületek elszíneződnek. A kapott értéket leolvasom a mérőcsík dobozán található ellenőrző skálán.

Tablettás teszter készlet: vízmintát kell venni és a mérőedény bal oldali vízoszlopához 1db Phenol red tablettát kell rakni, megvárni míg feloldódik, utána a színskálán leolvasni az értéket. A mérőedény jobb oldali vízoszlopához 1 db DPD tablettát kell rakni, megvárni míg feloldódik és utána a színskálán leolvasni az értéket. (mérőkészletet csak egyszer kell megvásárolni, utána csak a tablettákra van szükségem)

Digitális vízelemzők:  a digitális készülékekről tudni kell, hogy nagyon könnyedén tudom megvizsgálni a víz kémhatását és klórtartalmát a medencevízben, abban az esetben ha a készülékem folyamatosan kalibrálva van. A kalibrálást 4-5 mérés után el kell végezni, mert nem pontos értéket kapok. A kalibrálás két különböző értékű puffer oldat segítségével történik (pH 7,0 és pH 4,0 puffer oldat). A digitális készülékben található egy elektróda, mely elhasználódhat és időközönként cserélni kell. Az elektróda élettartamának meghosszabbítására havonta javasolt a hegyet megtisztítani elektróda tisztító folyadékba 30 percig belemerítve. Tisztítás után mindig szükséges a készüléket kalibrálni.

A pH mérés után a kapott értékek alapján kell pH csökkentő szert vagy pH növelőt a medencébe adagolni.

 • Ha magas a pH (7,8 fölötti érték) akkor pH csökkentő szert kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való csökkentéséhez 10m³ uszodavízhez 20 dkg pH mínusz granulátumot kell feloldani.

 • Ha alacsony a pH (6,8 alatti érték) akkor pH növelő szert kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való emeléséhez 10 m³ uszodavízhez 10 dkg pH plusz granulátumot kell feloldani.

 A medence tulajdonosok számtalanszor találkoznak azzal a problémával, hogy az előírt mennyiségű klórt adagolják a vízhez, mégis zavaros, algás a víz. A pH mérése után legtöbb esetben az derül ki, hogy magas pH volt a probléma okozója.

Vízkeménység

A vízben oldott kálciumsó és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból túl sokat tartalmaz, ezért vízkő válik ki a medence falán, a csővezetékekben és a homokszűrőben, jelentős károkat okozva a gépészeti egységekben. Vegyszerezéssel a vízkő kiválást akadályozhatjuk meg.

Vízkő stabilizátor folyadék, mely megakadályozza a vízkő kicsapódást és a víz zavarosságát.

 2. Lépés – Fertőtlenítés

Fertőtlenítőszerek azok a vegyszerek, amelyek elpusztítják, a medence vizében jelenlevő mikroorganizmusokat, mint a baktériumok, algák, gombák, vírusok. Néhány fajtája a vízben terjedve betegségeket vagy fertőzéseket okozhat. Elszaporodásuk esetén a medence vize zavarossá változhat. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk.  A fürdőmedence vizében annyi klórnak kell lennie, amennyi elpuszítja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, azonban a fürdőzők egészségére még nem ártalmas. Az ideális szabadklór-tartalom literenként 0,6-1,0 mg. Kisgyermekek, illetve klórral szembeni érzékenység esetén klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek, vagy alternatív vízkezelő eljárásként sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is használhatóak.

A baktériumok és gombák elszaporodása ellen mindenképpen gyorsan oldódó klórt kell adagolnunk a medencénk vizébe.

Frissen feltöltött medence esetén szükséges a vízben a szabad aktív klór koncentráció használati szintre emelése, ezután ezt lassan oldódó készítményekkel tarthatjuk szinten.

 Gyorsan oldódó klór készítmények:
 • Klór granulátum adagolása: vegyszergyártótól függ, de általánosságban 10 m³ uszodavízhez 10 dkg kell feloldani.

 • Klór tabletta (20gr-os) adagolása: vegyszergyártótól függ, de általánosságban 10 m³ uszodavízhez 2-3 tablettát kell tenni a szkimmerbe vagy úszóadagolóba.

3. Lépés – Algátlanítás

Első feltöltéskor egy teljes körű algamentesítést kell végezni. Az algamentesítést algagátló szerrel történik. Ez a szer a köznapi szóhasználattól eltérően nem öli meg az algát, hanem gátolja annak szaporodását.

Az algák kialakulásának megelőzéséhez a szervezet számára jóval kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek használhatóak. Ha a klór és az algagátlószer szintje a vízben jelentősen csökken, akár 12 óra elég arra, hogy a medence bealgásodjon. Ebben az esetben sokkoló klórozást alkalmazhatunk, mely során a klór szintet a 3-5-szörösére emeljük. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (26ºC felett) hetente érdemes a biztonság kedvéért sokkolást végezni.

Algagátlószerek:
 • Algecid folyadék Adagolás: 10m3 vízhez 50-100ml algamentesítőt adagoljon Utókezelés:8-15 naponként 10m3 vízhez 20ml beltéri medencéknél 40ml kültéri medencéknél.

 4. Lépés Klóros vegyszerezés szinten tartása

A medencevíz minőségének megfelelő szinten tartása

Az alapfertőtlenítés után a vegyszerszint megtartására és a későbbiekben előforduló algásodás megakadályozására szintentartó tablettákat kell alkalmazni. Ezek használatával kristálytiszta csillogó lesz a medencénk vize.

 Lassan oldódó klórkészítmények:
 • Tartós klórtabletta adagolása: 20 m³ medencevízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba (4-5 nap alatt oldódik fel és utána ismét tegyünk a kívánt mennyiségű tablettát). Csak klórt tartalmaz a tabletta.

 • Multi (3 in 1) tabletta: 3 hatású tabletta, tartalmaz klórt, algagátlószert és pelyhesítőszert. Adagolása: 20 m³ medencevízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba (4-5 nap alatt oldódik fel és utána ismét tegyünk a kívánt mennyiségű tablettát)

4. Pelyhesítés

A medencevízben lebegő apró szennyeződéseket a szűrő nem minden esetben képes kiszűrni. A medence vize ezektől az anyagoktól zavarossá válik, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni. A pelyhesítőszerek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze. Ennek eredményeként a részecske méret az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak ezek a szennyeződések is.

Pelyhesítőszert abban az esetben indokolt a medencébe tenni, ha a pH szint és klórtartalom megfelelő és mégis zavaros, opálos a víz. A legtöbb esetben feltöltés után 2-3 héttel már adagolhatunk, mert a lebegő szennyeződések belekerülnek a vízbe.

Lebegő szennyeződések:

 • Szmog, kolloid méretű algák, naptej, napolaj, testápoló szermaradványok

Pelyhesítőszerek:
 • Szuper pelyhesítő folyadék adagolása: 10 m³ medencevízhez 100-200 ml pelyhesítőszer

 • Szuper pelyhesítő tasakos adagolása: minden visszamosatás után, legalább 2 hetente helyezzen egy pelyhesítő zsákot a szkimmerbe vagy szivattyú előszűrő kosarába.

 Gyakori Kérdések
 • Milyen gyakran kell ellenőriznem a vízminőséget (klór, pH egyensúly) a medencébe vagy  jakuzziba?

  Hetente érdemes mérni a pH szintet, mert a klórkészítmények adagolásával és a víz dimanikus egyensúlyra való törekvése miatt a pH szint elmozdul. Általános tendencia, hogy emelkedik a pH szint.

 • Mit tegyek ha bezöldült a medencémben a víz?

  Ilyenkor úgynevezett „klórsokkot” kell alkalmazni. A szokásos gyorsan oldódó klórkészítményből a 2-3 szorosát kell a medencevízbe feloldva adagolni. A medencébe kicsapódnak a klórkészítményekben található fémes elemek és az elpusztult algák, a víz bebarnul, melyet porszívózással és folyamatos szűréssel tisztítunk. A sokkolás után a pH szint ismét elmozdul, melyet be kell állítani a 7,2-7,4 értékre.

 • Mit tegyek ha opálos (tejszerű) a medencémben a víz?

  Ennek egyik oka lehet a vízben lévő ún. kolloidális szennyeződések. Ezek olyan kis méretű részecskék, hogy a szűrőhomok már nem képes kiszűrni. Akkor fordul elő, ha már pár napja alacsony a klórszint a vízben, vagy túl sok naptej, napolaj, szmog stb. részecskék a vízben.

  A másik oka a pH szint elmozdulás, melyet mérés után be kell állítani. Be kell klórozni a vizet, pelyhesítőszert kell használni, folyamatosan szűrni, gyakran visszaöblíteni. Egy nap múlva kristálytiszta lesz.

 • Mi okozza az algásodást?

  Az algák foszfáttal táplálkoznak. Ez a töltővízzel, háztartási tisztítószerekkel, vizelettel, stb kerül a vízbe. Az algák  elszaporodásához kell még az algaspóra, ez esővel, széllel jön. Kell még hozzá napfény és meleg.

 • Mi történik ha kútvízzel töltöm fel a medencémet?

  A kútvízzel történő feltöltés után a medence vize legtöbb esetben barnás vöröses árnyalatú lesz. Ez a vízben található vas és fémszármazékok miatt alakul ki. Ebben az esetben fémmentesítőszert kell adagolni a medencébe (Metal-Ex), mely megköti ezeket a vegyületeket és kiszűrhetővé teszi. (A vízforgató folyamatosan működjön!)

 • Mennyi ideig működjön a medencém vízforgatója?

  A tavaszi beüzemelést követő első vegyszerezés után 2-3 napig működhet 8-10 órát naponta a vízforgató, amíg le nem tisztul a víz. Utána elég 4-6 órát működnie, elosztva (időkapcsolóval be lehet állítani). A nyári időszakban többet kell forgatni a vizet, mert az álló, pangó víz hamarabb bezöldül és gyorsabban szaporodnak az algák az erős napfény hatására.

 • Téli karbantartás?

  A medencében a vízszintet a szkimmer és befúvók alá kell engedni. A csővezetékekből is ki kell engedni a vizet, esetleges fagyás és csőtörés elkerülése miatt. A vízforgató szivattyút fagymentes helyen kell tárolni. A medencevízbe téliesítőszert kell adagolni, ami nem fagyálló folyadék, hanem egy erős algagátlószer, mely megakadályozza az esetleges algák szaporodását a vízben.

  A föld feletti fóliás medencék esetében is azt javasoljuk, hogy ne engedjék le a vizet téli időszakban, mert a fólia sérülhet és tönkre megy. 

Vegyszerereink bővebb leírását és árakat webshopunkban megtalálja.

II. Vegyszermentes vízkezelés

Amikor sokan leírják azt, hogy vegyszermentes vízkezelés, akkor vélhetőleg a medence klóros fertőtlenítésének kiváltására gondolnak. Ez a kiváltás sem valósul meg minden esetben teljes mértékben, de az alábbi alternatívák közül választva talán könnyebbé tehetjük az uszodánk vízkezelését.

1. Sósvizes fertőtlenítés

A medencénk vizében konyhasót (NACL) oldunk fel 2.5-5 kg/m3 arányban készüléktől függően. Ez az arány egyötöde a tengervíz sókoncentrációjának. Az így létrehozott sóoldatot a gépészeti résznél beépített készülékünk elektrolízis segítségével ionjaira bontja és szabad klórt képez ezzel fertőtlenítve a medencénk vizét.

Előnyei:
 • kötött klór nincs a vízben ezért nem csípi a szemet nem pirosodik ki a bőrünk
 • lágy és kellemes medencevíz
 • a készülék segítségével a medence klórszintje szabályozható
 • mivel folyamatos klórellátást biztosít kiküszöbölhetjük az “emberi tényezőt”
 • üzemeltetése egyszerű és gazdaságos
 • már elkészült medencénél is utólagosan beépíthető
2. UV fertőtlenítés

Az UV-sugárzás, a látható fénynél (400 nm fölötti) kisebb, de a röntgen- sugárzásnál nagyobb, a 200–400 nanométeres hullámhossztartományba eső elektromágneses sugárzás, ami a látható fény és a röntgen­sugárzás (0,01–100 nm) közé esik.

UV-A (315-400 nm): A földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb része. A többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez.  A bőr barnulását csak ideiglenesen a melanin oxidálásával idézi elő.
UV-B (280-315 nm): A Napból érkező sugárzás nagy részét elnyeli a Föld ózonrétege. Jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést (D-vitamin képződést).
UV-C (100-280 nm):  Baktériumölő, sterilizálásra használják. A mesterségesen előállított UV-C sugárzással hatékonyan fertőtleníthetjük a medencénk vizét. A fertőtlenítés azonban csak a cső alakú készülékben átáramló vízre hat közvetlenül. A berendezésből kikerülő víz a medencében újra fertőződhet és a medence víztérfogatától függően lehet, hogy csak órák múlva kerül vissza újra a fertőtlenítéshez. Ezért az UV lámpa mellet alkalmaznunk kell hagyományos fertőtlenítő szert is. A jó hír az az, hogy az egyébként szükséges mennyiségnek csak  20-30%-ára van szükség. Környezetkímélőbb fertőtlenítési eljárás mint a hagyományos módszerek.

3. Fertőtlenítés ózonnal:

Az ózon az oxigén háromatomos módosulata, vegyjele O3. Oxigénből keletkezik elektromos kisülés hatására. Nagyon könnyen bomló instabil vegyület. Az ismert legerősebb oxidálószer. Az ózon oxigénre és naszcensz oxigénre bomlik: O3 ← → O2 + O.
A naszcensz oxigén erőteljes oxidáló hatású. Fertőtlenítésen kívül íz- és szaganyagok eltávolítására, valamint vastalanításra és mangántalanításra is használható.
A medencevíz fertőtlenítésénél klórral kombinálva használható, mivel a folyamatos fertőtlenítő hatást biztosító ózonfelesleg a vízben csak nagyon rövid ideig marad meg. Tehát a forgatott medencevíz fertőtlenítését az ózonbekeverés biztosítja, a  folyamatos fertőtlenítő hatást a pedig klóradagolással érhetjük el az úszómedencénkben. Az ózonadagolásnak flokkuláló hatása is van.
Ózonos kezeléssel nagyon tiszta uszodavíz érhető el. A forgatott medencevízbe az ózont egy külön bekeverőegységgel lehet bekeverni, majd a medence előtt a vizet aktívszén-szűrőn kell keresztülvezetni, hogy a maradék ózon a vízből eltávozzon. Ugyanis az ózon belélegezve egészségkárosodást okoz, és az ózonfelesleg a vízfelületen válik ki, ott ahol a belégzés veszélye a legnagyobb. Elsősorban masszázsmedencék fertőtlenítésénél ideális.

4. Fertőtlenítés nehézfém ionokkal

A fémionok fertőtlenítő hatása már nagyon régóta ismert. Az ezüst-, vagy a rézedényben nem poshad meg a víz, ugyanis az ezüst- és a rézionoknak baktericid hatásuk van. Az ezüstion baktericid hatása erősebb mint a rézé, az ezüst viszont jóval drágább. A víz csírátlanítására általában ezüstiont használnak. Az ezüst oldatba vitele a következő módokon lehetséges:

– ezüst-nitrát oldásával (Ag NO3),

– ezüstözött felületű szűrőrétegen történő átvezetéssel,

– anodikus ezüstoldással.

A csíraölő hatás csak az ezüstion koncentrációjától függ, és független a bevitel módjától. Nehézfémionnal történő fertőtlenítésnél a behatási idő hosszú, amelyet még növel a víz esetleges kloridion-tartalma.

Tekintse meg webshopunk uszodavegyszer kínálatát! Kattintson ide!

Ez egy elég fontos kérdés, de sajnos pontos választ nem lehet rá adni. Úgy gondolom, hogy mindenki pontosan annyit fog egy úszómedencére szánni, amennyi saját maga számára optimális.Az úszómedence ára nagyban függ a medence méretétől, fajtájától, és a beépített anyagok minőségétől. Ezenkívül egy kültéri, kerti medence ára nagyban függ a terepviszonyoktól, és a terület megközelíthetőségétől.A medence vásárlásánál arra érdemes figyelni, hogy ne legyen a szemmel láthatóan olcsó, akciós medence a későbbiekben egyre drágább és egyre bosszantóbb. Eladó medence rengeteg található a piacon, ami sokszor megnehezíti a dolgunkat(bőség zavara), de egy tapasztalt medence eladó és kivitelező szakember segítségét kérve könnyen meghozhatjuk a megfelelő döntést. Figyelembe kell venni azt is, hogy úszómedencénk a jövőben fejleszthető legyen, hiszen fokozatos bővítésekkel egyre komfortosabbá lehet majd tenni. Mindenképpen fontos az ésszerű tervezés, és az előre egyeztetés a későbbi hibák elkerüléséért.

Ha a  medencénkbe fűtést szereltetünk, többféle előnyt élvezhetünk:

 • Nyár elején a nap általi felmelegedési idő minimálisra csökkenthető
 • Amikor a napközbeni 28 fokos hőmérséklet éjjel 15-re lecsökken, akkor nem hűl vissza a medencénk
 • A fürdési szezont megnyújthatjuk
 • Ha fázósak vagyunk és nem elég a 26 celsius.

Természetesen kültéri medence fűtését csak azután javaslom, miután lefedtük legalább egy hőtárolós takarófóliával.

Elektromos fűtés

A medence gépészetnél elhelyezett fűtőpatron, mely hőfokszabályzóval van felszerelve. Ezáltal a beállított értéken tudja tartani a medence vizének hőmérsékletét. Mérettől függően lehet 3-12kw teljesítményű, kiépítése egyszerű, de az üzemeltetése a mai energiaárak mellett elég borsos.

Hőcserélő-napkollektor

Kiépítése költséges, az üzemeltetésével pedig az a legnagyobb probléma, hogy a kollektor a legtöbb energiát akkor adja le, amikor a legnagyobb a napsütéses órák száma, és tulajdonképpen nincs is nagyon rá szükség.

Mindenképpen akkor lehet gazdaságos, ha a kollektor részt vesz az épület energiaellátásában is. Hálózati melegvíz,…

Hőcserélő-kazán (gáz,vegyes tüzelés): 

Kiépítésének szintén komoly költségvonzata van, üzemeltetése pedig függ a gáz, szén, fa, stb árától.

Előnye, hogy a fűtési oldalt és a hőmérsékletet itt mi szabályozzuk.

Tavasszal, ősszel fűt, nyáron pedig csak lehűlés esetén.

Hőszivattyú: 

A hőszivattyú a környezetében lévő levegő energiáját fordítja a medencevíz fűtésére. Gazdaságosságának mértékét az érzékelteti legjobban, hogy egy egység elektromos energiából képes akár 5 egység hőenergiát előállítani. Ezzel szemben az elektromos fűtés egy egység elektromos energiából egy egység hőenergiát állít elő.

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.