Novara Uszodatechnika

Shop

Finn szauna

A finn szauna elhelyezése

Minden egyes kabinunk gondos, egyedi kivitelben készül, nem gyári sorozatgyártás végterméke. A finn szaunák építésénél cégünk a szendvicsszerkezetű szaunákat részesíti előnyben. A szendvicsszerkezet kialakításánál arra figyeltünk, hogy a kabinok hőtartási tényezője megközelítse az ebből a szempontból közismerten legjobb gerenda-szaunákét. A tökéletes munka érdekében a gyártás előtt a helyszínt felmérjük és a megrendelő kívánságainak megfelelően egyedi rajz alapján készítjük el a kabinokat. A kiválasztott anyagból teljes felszereltséggel, beüzemeléssel, garanciával vállaljuk a szaunák építését.
A finn szauna elhelyezhető a lakás és a ház bármely részén, fedett kültéri helyen, illetve külön erre a célra épített épületben.
A szauna tisztíthatósága és tartóssága szempontjából nagyon fontos, hogy a szaunát fogadó hely felmosható padlózattal rendelkezzen.

Mekkorának kell lennie egy finn szaunának?

 

finn szauna alaprajz
finn szauna alaprajz
finn szauna alaprajz

A szauna méretét meghatározza, hogy hányan akarják használni, illetve ülő vagy fekvő testhelyzetben szeretnék a szaunázási időt eltölteni.
Ha a hely egyéb korlátokat nem támaszt, akkor javasoljuk, hogy a szauna minimum szélessége 180 cm legyen (ebben az esetben kényelmesen lehet fekvő helyzetben használni), mélysége pedig 120 cm-től (1 szintes pad) tetszőleges méretig terjedhet.
Általános tervezési szempont, hogy a padok mélysége 60-70 cm, a kiválasztott kályha köré kályhavédő rács kerül, ill. a szaunában minimális közlekedési helyet kell hagyni.
A finn szauna használhatóságát és hatékonyságát a szaunakabin hőtartási képessége határozza meg, tehát az a tulajdonsága, hogy a szigetelt falak segítségével milyen mértékben képes a kabin az előállított hőt és páratartalmat megtartani.
A finn szauna szendvics szerkezetű panelekből felépített falai a kabinoknak ezt a tulajdonságát a kiváló hőtartási tényezővel bíró gerenda-szaunáéhoz közelíti.

 

Milyen anyagból készüljön a szauna

A finn szaunában a folyamatosan változó páratartalom, a magas hőmérséklet megköveteli a felhasznált anyagokkal szemben a legjobb minőséget, a fa szárazságát, az alapanyag speciális kialakítását, a tökéletes megmunkálást, gyártás folyamán pedig a szakértelmet.
A finn szauna felépítéséhez a több rétegből álló, 7,5 cm falvastagsággal bíró, szendvics szerkezetű falának borításához többfajta, első osztályú, szárított szauna lambériákat ajánlunk.

Kínálatunkból (elsőosztályú, szárított szaunalambériák, soft line kialakítás):

 • lucfenyő
 • csomómentes fenyő
 • rezgő nyár
 • hőkezelt nyár
 • éger
 • hőkezelt kőris

A szauna belső berendezése

A kabin tervezésénél, a belső berendezés kialakításánál minden igényt figyelembe veszünk. A falszerkezethez hasonlóan első osztályú szárított faanyagot használunk.

Pad: 

A felhasznált faanyagok körét szűkíti az a követelmény, hogy a szaunában elhelyezkedő padok nem melegedhetnek fel túlságosan és a nedvességgel szemben is fokozottan ellenállónak kell lennie. A pad lehet nyárfából, hőkezelt nyárfából is.

Háttámla: 

Többféle háttámla lehetőséget kínálunk, kiválaszthatja az igényeinek megfelelőt, sőt saját elképzeléseit is megvalósítjuk. Anyaga általában megegyezik a padok anyagával.

Lábrács: 

Anyaga megegyezik a szauna pad anyagával. Mivel a szaunát általában hidegburkolatra helyezzük, a könnyű tisztíthatóság érdekében kivehető lábrácsot készítünk.

Kályha: 

A szauna hatékony működésének fontos feltétele a kályha megfelelő teljesítőképessége. A megfelelő szauna kályha kiválasztása a kabin mérete alapján történik. A kályha kiválasztásánál igen széles lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Fontos különbséget tenni a magán és közületi (szálloda stb.) felhasználás között.

Típusok:

 • Elektromos kályhák: – belső vezérlésű – külső vezérlésű
 • Elektromos, hőtárolós kályha
 • Fatüzeléses
 • Füstös szauna kályha

A szaunakályha köré ajánlott fából készült kályhavédőt tenni, a szauna falainak azokra a felületeire, melyek a kályhából kicsapó forró levegővel közvetlen érintkezésbe kerülnek ajánlott fémből vagy kőből készülő légterelőt szerelni.

Ajtó: 

Színes, edzett, 600x1800x8 mm biztonsági üvegajtó fa fogantyúval, pánttal ellátva. Természetesen egyedi elképzeléseket is megvalósítunk.

Ablak: 

Tetszőleges méretű ablak is elhelyezhető igény szerint.

Világítás: 

A szaunázás hangulatához illő bensőséges világítást, különböző lámpabúrákkal biztosítjuk. Egyedi elképzeléseket is megvalósítunk. Amennyiben himalájai sótéglákat építünk be, akkor azok háttérvilágítása is szolgálhat hangulatfényként.

Szellőzés: 

A forró levegő keringése több szempontból fontos, a szaunázók folyamatos oxigén-ellátása, valamint a szauna kályha által elindított meleglevegő-körforgás biztosítása. Ezért megfelelő helyeken szellőzőnyílásokat helyezünk el és a körforgást állítható szellőzőgombával tesszük hatékonnyá és kontrollálhatóvá. 

Műszaki információk: hálózati igény általános paraméterei, telepítési feltételek

 • A finn szaunát fogadó elektromos hálózattal kapcsolatos paramétereket a kályha típusa és teljesítménye határozza meg. 6 kW teljesítményig az üzemeltetés egy fázisról is megoldható. Ennél nagyobb teljesítmény esetén három fázis kiépítése szükséges.
 • A biztonságosság érdekében szükséges a finn szaunához leválasztó kapcsoló és phi relé.
 • A szauna hidegburkolatra helyezendő, ugyanis padlólemez helyett a szauna alját lábrács borítja, hogy a szaunát könnyen tisztán tudjuk tartani.

Alapfelszereltség

Az  finn szaunákhoz minden esetben alapfelszereltségként megtalálható:

 • Az első osztályú, szárított lambériából gyártott, szendvicsszerkezetű szaunafülke
 • Megfelelő padanyagból készült kétszintű (120 cm kabinmélység felett) padrendszer
 • 8mm-es edzett biztonsági üvegajtó, ablak
 • Helyszínre szállítás, beüzemelés
 • Megfelelő méretű belső vezérlésű szaunakályha kövekkel
 • 2 db szaunalámpa
 • Védőrácsok
 • Lábrács
 • Fejtámlák
 • Állítható szellőző
 • Szauna szíve párologtató
 • Dézsa
 • Kanál
 • Hő-hygométer
 • Homokóra
 • Illóolaj
 • Szaunatisztító szer
 • Tájékoztató tábla
 • Tisztítófolyadék: A nyugodt és biztonságos szaunázás egyik alapfeltétele a szauna tisztán tartása és a rendszeres karbantartás (otthoni használat esetén használat gyakoriságától függően 1-2 évente, közületi használat esetén javasoljuk fél évente). A szauna fa részeinek tisztítását kizárólag speciális szauna tisztítófolyadékkal lehet elvégezni. Ez azért fontos, mert más vegyi anyagokból a magas hőfokon való kipárolgás után akár mérgező gőzök is felszabadulhatnak.

A finn szauna megvalósítása

Úgy gondolja, hogy ön szeretne egy finn szauna kabint?

Hívjon elérhetőségeinken, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, s kérdéseinek nagy részét már telefonon megválaszolják, igényeit meghallgatva javaslatot tesznek egy hatékony megoldásra.
Írásos ajánlatot küldünk rövid tájékoztatóval, referencia fotókkal, esetleg alaprajzzal.
A további, még nyitva maradt részleteket, technikai paramétereket egy Önt semmire nem kötelező ingyenes helyszíni felmérés alkalmával felkészült kollégáink segítségével tisztázhatja. Az önt felkereső kollégánk teljes tájékoztatást nyújt, alaprajzváltozattal, referenciafotóval, faanyagmintával, termékmintával felszerelve segít önnek a tökéletes választás meghozatalában.
Tetszőlegesen választható a kabin formája, anyaga, külső megjelenése, üvegfelületeinek nagysága, színe, kapcsolódása.
Az elképzeléseinek pontosabb megvalósításának érdekében kollégáink igény esetén egyedi alaprajzot készítenek (a paramétereket vagy ön adja meg, vagy a felmérés alapján állnak rendelkezésre).
Akár a helyszíni felmérés alkalmával, akár a bemutatóteremben egy megrendelőlap kitöltésével bármikor megrendelheti az elképzelésének megfelelő kabint, melyet helyszíni felmérés alapján, első osztályú anyagok felhasználásával egyedileg gyártunk, kiszállítunk és üzembehelyezünk.

Regisztráció

A személyes adatokat a weboldalon történő vásárlási élmény fenntartásához, a fiókhoz való hozzáférés kezeléséhez és más célokra használjuk, melyeket a Adatkezelési tájékoztató tartalmaz.