Mint minden, ami körülvesz minket a világban, medencénk is ápolásra szorul, annak érdekében, hogy minél tovább tudjuk használni és minél több élményt szerezhessünk használatával.

Az alábbi blogbejegyzésben igyekszünk minden fontos tanácsot megadni ahhoz, hogy egyedül is gondját tudja viselni akár merevfalu vagy felfújható medencéről legyen szó.

Medence ápolás télen

A téliesítést október vagy november hónapban érdemes elvégezni.
Ez a folyamat, akkor kezdődhet el, ha medencénk hőfoka 15 celsius fok alá süllyedt.

  1. lépés: Engedjük le a medence vízszintjét a szkimmer és a befúvók alá.
  2. lépés: A medence kiporszívózása is fontos momentum a folyamatban, ne halasszuk el ezt sem!
  3. lépés: Csövek víztelenítése és a fúvókák fagydugóval való szigetelése. Ezzel tudjuk megóvni a csövek szétfagyását a tél folyamán. Továbbá a fagytestek elhelyezése és összefűzése is indokolt. (A fagytest kompenzálja a megfagyott víz tovább tágulását). Amennyiben merevfalú medencéje van, nem szükséges fagytest használata, mivel annak szerkezete képes tágulni az esetlegesen megfagyó víz térfogatával együtt.
  4. lépés: Elengedhetetlen beállítani a víz megfelelő ph értékét is téliesítés során. Az ideális érték 7,2 és 7,6 közé tehető.

 

Mit kell tenni abban az esetben, ha túl magas vagy éppen túl alacsony a pH értékünk?

 

  • Ha magas a pH (7,8 fölötti érték) akkor pH csökkentő szert kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való csökkentéséhez 10m³ uszodavízhez 20 dkg pH mínusz granulátumot kell feloldani.
  • Ha alacsony a pH (6,8 alatti érték) akkor pH növelő szert kell adagolni. Adagolás: vegyszergyártóktól függ, de általánosságban elmondható, hogy a pH szint 0,1 tizeddel való emeléséhez 10 m³ uszodavízhez 10 dkg pH plusz granulátumot kell feloldani.

 

A szabadklór tartalmat 3-5 mg/l közé kell emelni. Amennyiben a víz nem áttetsző, vagy algás, használjunk pelyhesítőszert is. A pelyhesítés, algátlanítás és fertőtlenítés részleteiről itt tudsz olvasni (https://medences.hu/2018/05/30/hogyan-vegyszerezzem-a-medencemet/).

Ezt követően jöhet a medence téliesítő folyadék adagolása, a vízkeménység függvényében, a címkén szereplő útmutató alapján.

5. lépés: Le kell fednünk medencénket, hogy megóvjuk a környezeti viszontagságoktól (eső, jég, falevelek stb.). A legjobb, ha kifejezetten a medencénkre méretben illeszkedő medence takarót használunk. Természetesen más módon is megoldható a medence letakarása (nagy méretű ipari vagy mezőgazdasági fólia).

Nyáron legalább olyan fontos, hanem fontosabb karbantartani medencénk állapotát.

Medence ápolás nyáron

Először is a tél során felhelyezett medence takaró ponyvát kell eltávolítani, mely sok kellemetlen szennyeződéstől óvta meg medencédet.

Érdemes ezt követően azért egy alapos szűrést véghez vinnie a vízben is.

Mielőtt ismét használatba vennénk medencénket, gondoskodnunk kell róla, hogy a víz kristálytiszta, vízkő és algamentes legyen.

1.lépés: Víz kémiai összetételének egyensúlyban tartása

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, a víz ph értéke. Továbbra is az ideális érték: 7,2-7,6. Amennyiben ettől eltérünk, a fürdőző számára kellemetlen lesz a medencézés, hiszen csípheti a szemét a medence vize.

Hogyan tudja megfelelően beállítani a medence vizének ph értékét? Először is tudnia kell az aktuális értéket, melyet ph mérő eszközök segítségével tud megállapítani:

A mérőcsík egyszerű, de nagyszerű, melyet csak a medence vizébe kell helyezni és a doboz használati útmutatója szerint könnyedén segít meghatározni a víz kémhatását.

A digitális vízelemzővel ez a folyamat még egyszerűbb, csak a vízbe mártjuk a tesztcsíkot és a műszer olvasójába helyezzük és kiírja számunkra a pontos eredményt.

A tablettás teszter készlet pontos használatának leírását megtalálja gyakori kérdéseink között ITT.
További előnye az előzőekhez képest, hogy a szabad klór koncentrációját is megmutatja.

Ezt követően, amikor már sikerült megállapítani a pontos értéket szükséges a medence vizének savasítása vagy lúgosítása. A téliesítés folyamán a “Mit kell tenni abban az esetben, ha túl magas vagy éppen túl alacsony az értékünk?” bekezdésben megtalálja, hogy mit is kell tennie a kapott értéktől függően.

2.lépés: A vízkeménység beállítása, de hogyan?

A vízben található magnéziumsó és kálciumsú összetétele adja meg a medencevíz keménységét. Nagyon fontos odafigyelnünk erre, hiszen ha túl magasakak az értékeink, akkor a medence fala csővezeték is vízkövessé válhat.
Használjon vízkőstabilizátort és nem kell aggódnia azon, hogy a vízkő kellemetlen károkat okoz berendezéseiben (pl.: homokszűrő).

3.lépés: Fertőtlenítse medencéje vizét

Ahhoz, hogy a medence vizéből elpusztítsa a nem odavaló mikroorganizmusokat fertőtlenítőszereket kell használjon. A klór megfelelő adagolásával a fertőzéseket okozó mikroorganizmusokat távol tudjuk tartani. Vigyázni kell, hogy nem adagoljuk túl, mivel az emberi egészségre ártalmas lehet. az ideális szabdklór literenként 0,6 – 1,0 mg közé tehető. A legegyszerűbb gyorsan oldódó granulátumok használata, melyből első kezelésnél 50 grammot kell feloldani 10 m3 vízben. Az adagolás egyik legpraktikusabb formája a tabletta formában kapható granulátum.

Amennyiben bizonytalannak érzi magát, akkor megtalálhatóak a piacon klórmentes, kisgyermekeknek, illetve túlérzékenyeknek kifejlesztett speciális oxigénes fertőtlenítő szerek, vagy alternatív vízkezelő eljárások, mint a sóbontó, ózonos vagy UV-sugaras berendezések.

4.lépés: Algagátlás

A téli álom után a medence első feltöltésekor célszerű teljes körű algamentesítést végezni.
Mindezt egy nem klór alapú vegyülettel szükséges megtenni. Kövesse lépésről lépésre tanácsainkat az algagátlással kapcsolatban ITT.

5.lépés: Tartsa szinten a vegyszerezést

Kétféle tablettával tudja szinten tartani medencéje vizének megfelelő vegyszerszintjét:

  • Multitabletta (3 az 1-ben): klórt, algamentesítőt és pelyhesítő szert tartalmaz, több napig oldódik fel, utána pótolni kell (20 m³ vízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba)
  • Tartós klórtabletta, csak klórt tartalmaz, több napig oldódik fel, utána pótolni kell (20 m³ vízhez 1 tabletta a szkimmerbe vagy úszóadagolóba)

6. lépés: Pelyhesítés

Amennyiben a medence vizének ph szintje és klórtartalma biztosan megfelelő, ám mégis zavaros a vizünk, pelyhesítőszert kell használnunk. A medence feltöltése után 2-3 héttel kezdhetjük meg az adagolást a lebegő szennyeződések következtében.

Tudjon meg minden fontos információt a pelyhesítő szerekről azok felhasználásáról és fordítson külön figyelmet a vegyszer kezelési útmutatónk átolvasására!

Medencéje állapotának és a benne fürdőzők egészségének érdekében fontos, hogy télen és nyáron egyaránt körültekintően és alaposan karbantartsa és ápolja medencéjét.
Bízunk benne, hogy leírásainkkal sikerült útmutatót adni mindehhez.